Soumaři na SKARE 2017

Poprvé ve své 23 leté historii se konala na nádherné vodní ploše pod Pálavou- na Nových Mlýnech.
První nedočkavci se začali sjíždět do kempu v Dolních Věstonicích už ve středu odpoledne, další během čtvrtka, hlavní nápor nastal v pátek odpoledne a utichl až v pozdních nočních hodinách. Rekordní počet 257 účastníků zcela zaplnil svými stany, loděmi, auty a přívěsnými vozíky kemp a nejbližší okolí.
Stavět stany na mokrém trávníku a za neustálého mrholení nebyla žádná slast. Foukal stálý mírný větřík, a tak se někteří hned po zabydlení pouštěli na vodu.
V sobotu ráno účastníky přivítalo sluníčko a mírný větřík, který postupně zesiloval. Ideální to počasí pro jachtaře, které se udrželo až do neděle. V pondělí vítr mírně zesílil.
Tohoto SKARE se zúčastnili 3 eskadroví Soumaři. Sten a Žoržet měli jako organizátoři za úkol usměrňovat přijíždějící tak, aby postupně zaplňovali kemp při maximálním využití stanového pole. Přitom zachovat volné průchody a společné prostory. Navíc se z promáčeného kempu nesměl stát rozbahněný tankodrom. Vyhradit místo pro uložení lodí a odstavení přívěsných vozíků a zachovat průjezd po břehu byl další oříšek. Parkování aut mimo kemp byla kapitola sama pro sebe. Díky kázni a soudnosti účastníků se to vše podařilo.
Třetí Soumar Kolosáňka prokázal své improvizační schopnosti a s pomocí místního truhláře slepil mnohočetné fraktury stěžně Fluity, takže tato mohla následující den na vodu.
Výprava Eskadry na SKARE 2017 zabodovala, neboť získala 1. a 3. místo v kategorii dospělých ve volných plachetnicích a 1. a 2. místo v závodě „O modrou stuhu HKVS“.
Jelikož obě první místa získal Kokosův „My blue haven“ (jachetní třída Létající Holanďan) se svým parťákem Dominikem, všem bylo jasné, že to byla nejrychlejší lod SKARE 2017.
Zbývající 2 medaile získali Mobil se Škvrnětem na katamaranu „Hobie Cut“.

Zapsala Žoržet